- Afgelopen maand werd er voor bijna 500 miljoen dollar verkocht aan digitale verzameltokens, oftewel NFT’s.
- Toppunt van de gekte was een een virtueel kunstwerk dat werd geveild voor ruim 69 miljoen dollar.
- Mensen die NFT’s kopen zeggen dat het proces verwarrend kan zijn en veel verborgen kosten met zich meebrengt.
Digitale verzameltokens of NFT’s trekken de afgelopen tijd veel aandacht doordat bekende mensen, kunstenaars en beleggers miljoenen dollars verdienen door ze te verkopen.
Maar geld steken in NFT’s is grotendeels nog onbekend terrein.
Terwijl sommige verkopers met digitale verzameltokens miljoenen dollars hebben verdiend, hebben anderen minder mazzel. De verkoop kan gepaard gaan met hoge kosten, die niet eenvoudig te overzien zijn voor beginners. Dat kan de winstmarge aanzienlijk verkleinen of zelf resulteren in een verlies.
Alleen al in de afgelopen maand hebben de populairste NFT-platforms bijna 500 miljoen dollar aan digitale verzameltokens verkocht, aldus handelsplatform CryptoSlam. Een NFT-kunstwerk van Mike Winkelmann, beter bekend als Beeple, werd zelfs geveild voor ruim 69 miljoen dollar. Daarmee werd hij in een klap een van de rijkste kunstenaars die nog in leven is.
Zowel kunstenaars als kopers hebben aanzienlijke winsten behaald met NFT's. De in Miami gevestigde kunstverzamelaar Pablo Rodriguez-Fraile heeft in februari voor het eerst laten zien hoe lucratief de NFT-markt kan zijn toen hij een kunstwerk van Beeple doorverkocht voor ruim tien keer de oorspronkelijke prijs.
Het kunstwerk van 6,6 miljoen dollar was destijdse de duurste transactie met een digitale verzameltoken, maar werd weken later overtroffen door de veiling bij Christie's van Beeple zelf.
Velen wagen zich aan de handel in digitale verzameltokens vanwege de waanzinnig hoge verkoopprijzen die vele krantenkoppen halen. Maar dat gaat niet altijd goed.
Senior contentstrateeg Robert Martin bij Kapwing, een platform voor digitale marketing, probeerde te handelen in NFT's. Het proces van kopen en verkopen is lang niet zo eenvoudig is als het lijkt, vertelt hij in gesprek met Insider.
"Het heeft iets van het Wilde Westen", zegt Martin nadat hij een transactievergoeding, een zogeheten gas fee, van meer dan 200 dollar moest betalen.
Hoe werkt commissie (gas fee) bij NFT's?
De belangrijkste cryptovaluta, die gebruikt wordt op NFT-handelsplatformen zijn ether (ETH), WAX en FLOW. Gebruikers die voor de eerste digitale munt kiezen, ethereum, nemen bepaalde kosten voor eigen rekening. De zogeheten gas fees zijn een transactievergoeding die de energiekosten dekt die nodig is om transacties op de blockchain te verwerken en te valideren. De gas fees schommelen afhankelijk van de tijd van de dag.
Zo betaalde Martin met cryptomunt ethereum zo'n 30 dollar voor een NFT op het handelsplatform Rarible. Uiteindelijk verloor hij meer dan 200 dollar aan zijn digitale verzameltoken, zelfs nadat een koper binnen 24 uur meer dan drie keer de oorspronkelijke prijs had geboden.
Hoewel de transactievergoedingen op verschillende handelsplatforms variëren, rekenen veel populaire websites gebruikers een gas fee voor het verwerken en valideren van een transactie op de blockchain en een prijs voor het verkopen en kopen van een NFT.
Bij de meeste platforms is overigens ook een digitale portemonnee vereist: gebruikers moeten dus rekening houden met omwisselkosten van digitale munten zoals ether.
Martin zei dat hij verrast was toen zijn digitale portemonnee, Rainbow Wallet, hem bijna 80 dollar in rekening bracht om Wrapped ether (WETH), om te wisselen in gewone ether (ETH).
"Ik moest betalen voor het ontvangen van WETH, maar het was ook moeilijk om te zien of ik of de verzender de kosten moest betalen", zegt Martin.
Als nieuwe gebruiker had Martin niet meteen door wat de gas fees precies waren. Daarom leek de transactie hem een goede deal; hij zou een NFT in minder dan één dag voor bijna drie keer de oorspronkelijke prijs verkopen. Maar de extra kosten waren uiteindelijk hoger dan de oorspronkelijke aankoopprijs.
De beschrijving van de kosten stond weliswaar in de kleine lettertjes vermeld bij de digitale portemonnee van Martin, maar het was handig geweest als er een waarschuwing of een melding zou zijn over de kosten voordat hij de aankoop deed.
"Gas fees kunnen een risico vormen voor nieuwe gebruikers", aldus Martin. "Er moet veel meer informatie en begeleiding hierover komen. Het lijkt erop dat alles ingericht is voor mensen die al bekend zijn met de cryptowereld."
Rodriguez-Fraile zei dat hij wist dat het werk van Beeple op een dag superwaardevol zou zijn, maar hij had geen idee dat de waarde daarvan binnen een paar maanden zou stijgen van 67 dollar naar 6,6 miljoen dollar.
"Ik wilde niet iemand zijn die iets koopt om er gelijk winst mee te maken, maar ik hou er ook niet van om geld te verliezen", zegt Rodriguez-Fraile. "Ik kreeg een hoger bod op een ander stuk van Beeple, maar ik heb het gehouden vanwege de historische waarde. De enige reden waarom ik het kunstwerk 'Crossroads' verkocht, was omdat ik dacht dat het een belangrijke zet kon geven aan de ontwikkeling van digitale kunst."
Er zijn nog veel belemmeringen voor NFT's
Rodriguez-Fraile vindt dat NFT's nog een lange weg te gaan hebben voordat ze toegankelijk genoeg zijn voor het grote publiek. Handelsplatformen moeten met name een slag maken in het verbeteren van gebruikerservaring, om verwarring over commissies en transactievergoedingen te voorkomen.
De kunstverzamelaar merkt dat er steeds meer platformen opduiken. Toch heeft hij het meeste vertrouwen in websites die wat professioneler zijn, zoals SuperRare en Nifty Gateway. Deze aanbieders zijn selectiever in het kiezen van kunstenaars met wie ze werken.
Voor kunstenaars die willen beginnen aan het maken van NFT's bieden sites zoals Rarible en Mintable, die beheerd worden door een online gemeenschap, een makkelijkere toegang.
Martin weet niet zeker of NFT's voor altijd blijven of dat deze cryptohype niks meer is dan een speculatieve zeepbel, zegt hij tegen Insider. Toch is hij van plan er meer van te kopen.
[activecampaign form=28]
Lees meer over NFT's:
- Dit moet je weten over NFT’s, de digitale verzameltokens die voor miljoenen verkocht worden
- De NFT-gekte blijft toenemen – een digitaal kunstwerk van Beeple is voor $69 miljoen geveild
- Deze 4 startups maken gebruik van NFT’s, de nieuwste cryptohype – ze kunnen voor altijd veranderen hoe wij kunst kopen